7. juli 2020

Fremtidsverksted for selvtillit og fremtidstro hos barn og unge i Adolfsberg

Med støtte fra Kavlifondet gir Erikshjälpen nye muligheter til de unge i en av Sveriges mest utsatte bydeler, Adolfsberg i Helsingborg. Ved Fremtidsverkstedet bygger de selvtillit, ferdigheter og fremtidstro gjennom et bredt spekter av aktivitetstilbud.

Tekst: Sofia Denzler/Erikshjälpen

– Det er bra at Fremtidsverkstedet har åpnet, slik at det fins noe å gjøre på fritiden, sier Selma Tilpsson, en av ungdommene i Helsingborg som deltar i Erikshjälpen Fremtidsverksteds musikkworkshop.

Selma har også vært med og innredet Fremtidsverkstedets lokaler i samme bygning som Erikshjälpens Second Hand-butikk, Hun har til og med malt noen av tavlene som pryder de fargesterke veggene.

– Mer positive tekster

Selma syns det beste med musikkworkshopen er å skrive låttekster. Hun og flere av de andre deltakerne i workshopen har fått et nytt bilde av hva en hiphop-tekst kan handle om.

– Da vi begynte her skrev vi kanskje om skuddvekslinger. Nå er det mer positive tekster. Det er bedre, syns hun.

Deltakerne i Fremtidsverkstedets aktiviteter kommer fra bydelen Adolfsberg. Selma Tilpsson ser ikke Adolfsverg som et dårlig område, hun trives godt og kjenner mange. Men når hun befinner seg utenfor Adolfsberg er det annerledes.

– På andre steder kan det være at folk stirrer på en eller reagerer på hvordan man snakker, sier hun.

«Shark tanken» er de unges eget lokale for kursing, seminarer, informasjonsarbeid, møter om forskjellige saker og kulturaktviteter. Foto: Erikshjälpen/Fremtidsverkstedet

Pleier talenter

Vanskelige livsvilkår gjør att mange unge vokser opp uten fremtidstro. Det vil svenske Erikshjälpen gjøre noe med gjennom Fremtidsverkstedet, områdeutviklingsprosjektet som ble startet i Adolfsberg høsten 2019 med støtte fra Kavlifondet.

Les mer: Sammen mot utenforskap i Helsingborg

Adolfsberg har lenge vært rammet av problemer som høy arbeidsledighet, og at mange går ut av ungdomsskolen uten å ha kommet inn på noen videregående skole.

I samtale med voksne her blir bildene av Adolfsberg raskt ganske dystert, akkurat som det bildet som skapes av media.

Musikkinteressen har lenge vært stor blant barn og unge i Adolfsberg. Nå har de endelig fått et sted å dyrke den. Foto: Erikshjälpen/Framtidsverkstaden

Fellesskap og fantastiske mennesker

I samtaler med barn og ungdommer har bildene mer farge og flere nyanser, av et sted der både fellesskap og utenforskap, stolthet og skam, trygghet og kriminalitet eksisterer side om side.

– Jeg føler kjempemye for Adolfsberg, sier Nadine Flatt, prosjektleder for Erikshjälpen Fremtidsverksted i Adolfsberg.

– Det fins så klart en del utfordringer, det er mange barn som ikke får sine rettigheter oppfylte, fortsetter hun.

– Men det fins også en enorm fellesskap og masse fantastiske mennesker. Det er et veldig kult område. Jeg tror at vi i Sverige ofte undervurderer hvor mye driftighet og talent som fins i områder der ingen tar vare på den, sier hun.

Manglet meningsfulle fritidsaktiviteter

Områdeutviklingsprosjektet Erikshjälpens Fremtidsverksted startet i Adolfsberg høsten 2019 med støtte fra Kavlifondet.

Da Nadine begynte å arbeide i området, merket hun seg raskt den store musikkinteressen blant barn og unge. Å holde musikkworkshops ble derfor et av prosjektets første aktiviteter.

– Det fins ikke så mange meningsfulle fritidsaktiviteteter her, så det behøves noe for å fange opp barnas potensiale og kreativitet. De som kommer hit har ikke de samme forutsetningene som mange andre barn, på grunn av området de bor i. Det skaper så klart kjempemye frustrasjon. Derfor er det viktig å skape sammenheng der barna virkelig får plass til å være seg selv og utvikle seg, sier Nadine Flatt.

Selvtillit gir initiativ

Hun ser hvordan musikkworkshopens deltakere får mer og mer selvtillit og tar flere egne initiativ. For eksempel viser det seg at Adem Binaku har skrevet en låt hjemme etter den forrige musikkworkshopen.

– Jeg fant et beat på Youtube og så gjorde jeg en tekst og melodi til det, sier han.

Jesper Lindberg fra Hitmakerstudios, som sammen med kollegaen Muslija “Mukii” Beharovic leder musikkworkshopen, oppmuntrer ham til å spille den og snart fyller hele låten Framtidsverkstaden. Det oppstår spontan dans, og når refrenget høres for andre gang, er det flere som synger med. Smilet i Adems ansikt vokser.

Samarbeid for større effekt

Erikshjälpens Fremtidsverksted er med og koordinerer et områdenettverk med representanter fra offentlig virksomhet, sivilsamfunn og næringsliv i Adolfsberg. Gjennom mer samarbeid kan satsningene som gjøres i området få større effekt.

I vår skulle Fremtidsverkstedet hatt flere aktiviteter for voksne, som språkkafé og arbeidstrening, men de måtte flyttes på grunn av koronapandemien.

De fleste aktivitetene for barn og unge kunne gjennomføres omtrent som planlagt, som et grafittiprosjekt, intervjutreff med lokale forbilder, produksjon av t-skjorter mot fordommer og oppstart av en lederskapsopplæring.

– Mange andre organisasjoner har blitt tvunget til å stenge sin virksomhet helt, men vi har nesten ikke innstilt noe, bare omstilt, forteller Nadine Flatt.

– Vi har hatt små grupper med maks 15 ungdommer om gangen og forsøkt å være mye utenomhus. Mange ungdommer har også grunn av korona mindre å gjøre enn vanlig, så derfor kjennes det ekstra viktig å fortsette virksomheten.

Se flere bilder fra aktivitetene ved Fremttidsverkstedet nederst!

BAKGRUNN – Dette er Erikshjälpens Fremtidsverksted

  • Prosjekt i Adolfsberg, Helsingborg, drevet av den svenske organisasjonen Erikshjälpen med støtte fra Kavlifondet.
  • I samarbeid med lokale aktører, fra både sivilsamfunn, kommune og næringsliv, tar Erikshjälpen initiativ til sosial mobilisering. Hensikten er å motvirke utenforskap blant barn, ungdom og foreldrene deres.
  • Med Erikshjälpens Second Hand-butikk som selve navet, skapes ulike aktiviteter og tiltak, som gir samhørighet og personlig utvikling.
  • Workshops, lederskapsutdanning og språkkafe er eksempler på aktiviteter.
  • Framtidsverkstaden støtter lokale initiativ slik at gode ideer for vokse og skape forandring.
  • Voksne i risikosonen for utenforskap får også støtte slik at gode ideer kan få vokse og skape forandring.
  • Voksne i risikosonen for utenforskap får støtte for å kunne ta seg inn på arbeidsmarkedet.
  • Barn og voksne oppmuntres til å støtte og være delaktige og påvirke, både Framtidsverkstadens aktiviteter og hele samfunnet.

Foto: Erikshjälpen/Framtidsverkstaden

Foto: Erikshjälpen/Framtidsverkstaden

Foto: Erikshjälpen/Framtidsverkstaden