2. juli 2020

Langsiktig satsning på unge skrivetalenter i England

Med støtte fra Kavlifondet har New Writing North kunnet utvikle og innføre Young Writers-programmet ved flere skoler i Gateshead i Nordøst-England. Her får barn og unge lære å uttrykke seg og utvikle sine talenter både innen skriving og visuelt.

Alle foto: New Writing North

Etter å ha veiledet forfattere i Nord-England siden 1996, utviklet New Writing North i 2019 et nytt program for unge mennesker i vanskeligstilte områder.

I samarbeid med lokale skoler og samfunnshus, introduserer erfarne skribenter og andre kreative fagpersoner ungdommen til hvordan de kan uttrykke seg gjennom kreativ skriving. Samtidig får elevene støtte på veien med å utforske og utvikle sine talenter.

«Young Writers» i Gateshead

Med støtte fra Kavlifondet har New Writing North kunnet utvikle og innføre Young Writers-programmet ved flere skoler i Gateshead i Nordøst-England. Enkelte nabolag her er blant de mest belastede områdene i landet.

– Kavlifondet er en støttespiller som liker å ha et tett forhold med organisasjonene de støtter. De har brukt tid på å forstå visjonen og verdiene til organisasjonen vår, og en følelse av tillit har vokst frem. Dette gir oss anledning til å svare på muligheter i de samfunnene vi jobber med, sier Anna Disley, daglig leder for New Writing North.

Unge skribenter snakker med konferansier Zoe Murtagh på Gateshead Young Writers-feiringen i januar 2019.

Felles dikt og fornyelse

Et eksempel er Larkspur barneskole i området Beacon Lough Estate i Gateshead. Her skrev elevene dikt sammen om boligen de bor i, og hvordan de ønsket at den var i bedre stand. I løpet av andre semester arrangerte New Writing North en filmproduksjonsklubb for elever som ville gjøre diktet sitt om til en film.

Med støtte fra det lokale samfunnshuset kjører New Writing North nå kreative grupper hver mandag. Området Beacon Lough Estate er for tiden under fornyelse, og håpet er at de nåværende kulturaktivitetene videreføres som en del av den prosessen.

– Vi bruker en menneskelig sentrert tilnærming i arbeidet vårt. Dette er en gjentakende prosess som krever kontinuerlig fordypning og eksperimentering sammen med elevene. Kavlifondet gjør denne fremgangsmåten mulig. Vi kan være fleksible, lære kontinuerlig fra deltakerne våre og bli ledet av dem, forteller Disley.

Prosjektprodusent, Becci Sharrock, hjelper elever å skrive på Kelvin Grove barneskole.
En deltaker fra sommerskolen i 2019 for unge skribenter på Shipley Art Gallery i Gateshead.
Klasse ved Grace College.

Forvandlende skriving

Siden februar 2019 har New Writing North jobbet tett med to ungdomsskoler i Gateshead; Kingsmeadow Community School og Grace College. Her introduserer de kreativ skriving på tvers av sjangre, fra dikt og tale til filmproduksjon, animasjon, manus for skuespill og sangtekster.

Dette tilbudet er for elever på syvende, åttende og niende trinn. Elevene jobber med profesjonelle skribenter og artister i engelsktimen. En gang i uken er en poet tilstede i Grace Colleges alternative læringssenter for ungdom som ikke kan delta i ordinære undervisningstimer.

I tillegg arrangeres det ulike kurs i lunsjpausene og etter normal skoletid for dem som ønsker å ytterligere utvikle skrivetalentet sitt og interessen for litteratur.

En gruppe unge skribenter møtes nå ukentlig på biblioteket i Gateshead etter å ha deltatt i kursene.

New Writing North hjelper også eldre elever med å finne en vei forover hvis de ønsker seg en kreativ karriere. For eksempel har videregående elever fra Grace College vært i møte med en forlegger fra HarperCollins for å snakke om muligheten for å starte opp et praktikantprogram i skoleferiene.

Klasse ved Grace College. 

Fedre, gutter og en inkubator

Når smitteverntiltakene mot koronaviruset letter, er planen å jobbe i samarbeid for å levere kreative programmer i samfunn med unge fedre og ungdom som lever i offentlig omsorg.

Et annet prosjekt er Inkubatoren, et kurs designet for skribenter med forskjellige typer minoritetsbakgrunn. Etter en runde med intervjuer i mars i år, har syv lovende kandidater blitt valgt ut til å delta på kurset. Flere av kandidatene identifiserer seg som LGBTQ+, arbeiderklasse, eller kommer fra etniske minoritetsgrupper.

– New Writing North har en bred tilnærming til å undervise i kreativ skriving, og engasjerer mennesker med svært ulike bakgrunner og forutsetninger. Vi er veldig glade for å kunne støtte New Writing Norths prosjekt. Noe av arbeidet som skapes er dypt tankevekkende og stemningsfullt, som sangen “Who You Really Are”, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

“Who You Really Are” er en sang og animert film produsert av elever på Kelvin Grove barneskole. Sammen med en teaterprodusent, komponist og animatør, har de laget en film om vennskap, avatarer og hva du står igjen med etter å ha brukt flere timer på nettet.

Se filmen her:

Elever ved Larkspur barneskole utvikler en historie med dramatiker Christina Castling.

Toppfoto: Elever fra Kelvin Grove barneskole fremfører en selvkomponert sang på Gateshead Young Writers-forestillingen i januar 2019, ved BALTIC Centre for Contemporary Art.