29. april 2021

Klart for Matsentralen Innlandet: Kan redde 250 tonn mat i året

Nå blir det matsentral i Innlandet fylke også! Kavlifondet er med på laget når Matsentralen Innlandet snart åpner dørene. Målet er å redde 250 tonn mat fra kasting hvert år, og omfordele den til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Foto: Emma Gerritsen/Matsentralen Norge

– Vi er i full gang med å forberede oppstart og åpning, sier en fornøyd daglig leder, Klaaspeter Kuperus.

– Støtten fra Kavlifondet gjør det mulig for oss å etablere oss og få råd til store, viktige investeringer, som nytt, stort fryselager og kjølelager, forteller Kuperus.

Kavlifondet støtter etablering og oppstart av Matsentralen Innlandet med to millioner kroner i 2021-2022.

Fra de nyoppussede lokalene på Rudshøgda i Ringsaker kommune skal Matsentralen Innlandet samle inn overskuddsmat og betjene ideelle organisasjoner og deres matutdelinger i hele Innlandet.

NY JOBB Klaaspeter Kuperus arbeidet tidligere i CRUX Hamartiltakene. Nå ser han frem til å ta fatt på arbeidet som daglig leder ved Matsentralen.

250 tonn mat i året

Beliggenheten er ikke tilfeldig valgt. Rudshøgda ligger midt i Innlandet. Herfra er det også korte avstander til de mest befolkede områdene i det 50 000 km2 store fylket, som strekker seg fra svenskegrensen til Jotunheimen i vest.

– Innlandet er et viktig landbruksområde med betydelige bidrag til norsk matindustri. Her finnes det en rekke store og nasjonale matprodusenter som er potensielle leverandører til Matsentralen Innlandet, sier Kuperus.

– Vi forventer å omfordele rundt 150 tonn mat før året er omme, og 250 tonn mat i løpet av 2022, forteller han.

Offisiell åpning skal skje i begynnelsen av juni.

Stolt regionssjef i Kavli

Rune Austdal er regionssjef i Kavli for Innlandet. Han besøkte nylig de nye lokalene på Rudshøgda.

– Det ser veldig flott ut. Her er det store, nye lagre med plass til å redde mye mat fra kasting, sier Austdal.

– Som matvareprodusent er det ekstra viktig for Kavli å ta samfunnsansvar på områder som handler om mat. Matsvinn er et stort problem, og vi i Kavli er glade for å bidra til å redusere det gjennom en matsentral også her hos oss i Innlandet.

GAVESJEKK F. v. Matsentralens Klaaspeter Kuperus og Rune Austdal, regionssjef i Kavli i Innlandet. Austdal tok med seg gavesjekk og dro på besøk for å se på de nye lokalene på Rudshøgda.

Mat, mennesker og miljø

– I en matsentral samles flere av Kavlifondets viktigste formål, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– De gjør en forskjell både lokalt og globalt. Ved å redde mat fra kasting, gjør de en viktig innsats for miljø og klima. I tillegg til å minske matsvinnet, er de en viktig støttespiller for ideelle organisasjoner og deres matutdelingstilbud, sier Iversen.

Inkludering og arbeidstrening

Hun fremhever også at matsentralene driver godt arbeid med inkludering gjennom arbeidstrening i samarbeid med Nav.

– Slik bidrar Matsentralene til å løse flere store samfunnsutfordringer for både mat, mennesker og miljø. Kavlifondet er stolt over å ha vært med som støttespiller for alle matsentralene i Norge, helt siden den første ble startet i Oslo i 2013, sier hun.

Arbeidstrening og språktrening

Matsentralen Innlandet vil skape både arbeidstreningsplasser og språktreningsplasser.

– På sikt er også planen å drive omfattende informasjonsarbeid og tilby undervisningsopplegg om matproduksjon og matsvinn for minst 20 barneskoler i Innlandet. Målet over tid er å bli en viktig samfunnsaktør i regionen, sier Klaaspeeter Kuperus.

Økt pågang

I matsentralenes paraplyorganisasjon, Matsentralen Norge, gleder de seg også over det siste tilskuddet til norske matsentraler.

– Etterspørselen etter mat har økt kraftig over hele landet siden pandemien startet, forteller prosjektleder i Matsentralen Norge, Paula Capodistrias.

Les mer: Matsentralene jobber på spreng, trenger mer mat i koronakrisen

PÅ BESØK Styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert, prosjektleder i Matsentralen Norge, Paula Capodistrias og daglig leder for Matsentralen Innlandet, Klaaspeter Kuperus.

Matsentralene får tilbakemeldinger fra ideelle organisasjoner som sliter med å dekke behovet ved sine matutdelinger.

– Mange som allerede fra før slet økonomisk, opplever at det er blitt enda vanskeligere nå. Matsentralen Innlandet vil kunne spille en viktig rolle for mange mennesker i Innlandet, sier Capodistrias.

Matsentralen Innlandet er organisert som en forening med tre medlemsorganisasjoner: Frelsesarmeen Lillehammer, Evangeliesentret Gran og CRUX Hamartiltakene.

Les mer: Vår samleside om matsentralene 

Besøk matsentralenes hjemmeside: matsentralen.no 

Har du overskuddsmat å gi bort? For mindre mengder mat, mat med kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, anbefaler Matsentralen Norge å gi den direkte til en lokal, ideell organisasjon. Se oversikten over 300 organisasjoner på Matsentralens donasjonskart her!

For å donere større mengder mat kan aktører i matbransjen ta kontakt med sin nærmeste Matsentral.

Trenger du mathjelp? Sjekk Matkartet hos Matsentralen Norge for å finne en ideell organisasjon i ditt område.

Er du opptatt av kampen mot matsvinn? Kavlifondets samarbeidspartner Spis opp maten kan også gi mye nyttig informasjon om matlagring og -holdbarhet, samt triks for å få mest mulig ut av maten, enten i virksomheten din eller hjemme!

 

GOD PLASS Matsentralen Norge og Kavlis Rune Austdal på omvisning i de nye lokalene. Her blir det plass til mye overskuddsmat som kan hentes og deles ut gratis av ideelle  organisasjoner.