21. oktober 2021

Forskningen bak Pusterommene: Webinar om trening og kreft

Aktiv med kreft inviterer til webinar om forskning på trening og kreft, med utgangspunkt i forskningssamarbeidet som Kavlifondet har støttet gjennom fem år.

Aktiv mot kreft har i en årrekke hatt et forskningssamarbeid med Memorial Sloan Kettering Cancer Centre (MSKCC) i New York City i USA. Kavlifondet har gjennom en femårig avtale siden 2016 bidratt til å finansiere forskningen med totalt 5,4 millioner kroner.

VERDENSLEDENDE: Dr. Lee Jones er verdensledende innen forskningsfeltet Excersise Oncology, trening og kreft. Her presenterer Jones resultater og status for Kavlifondet i NYC i oktober 2018. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Bedre effekt av cellegiftbehandling

Forskningen ved MSKCC ledes av Dr. Lee Jones regnes som verdens fremste ekspert på forskningsfeltet kalt “Excersise Oncology”, som ser på effekten av individuelt tilpasset, fysisk aktivitet før, under og etter kreftbehandling.

Stadig flere studier avdekker at trening gir bedre effekt av behandling som cellegift og stråling på flere kreftformer, færre bivirkninger og bedre mental helse for kreftpasienter.

– Dette er kunnskap som står sentralt i Aktiv mot krefts arbeid for å få inn trening som en del av standard behandlingstilbud for alle kreftpasienter, sier daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen.

Et slikt behandlingstilbud inkluderer tilgang til Pusterom, et tilrettelagt treningssenter for kreftpasienter som Aktiv mot kreft har etablert ved 16 norske kreftsykehus foreløpig. Pusterommene har spesielt tilpassede fasiliteter og helsepersonell med god kompetanse på trening og kreft, og målet er at kreftsykehus både i Norge og andre land skal ha dette tilbudet.

– Vitenskapelig dokumentasjon er selvfølgelig helt nødvendig når vi skal overbevise politikere og myndigheter om hvorfor vi trenger Pusterommene, sier Aanesen.

PÅ BESØK I NYC: F. v. Dr. Lee Jones, Helle Aanesen, styremedlem i Kavlifondet Solfrid Lind og Inger Elise Iversen på besøk hos Jones og hans forskerteam i NYC høsten 2018. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Stipend til norske forskere

Støtten fra Kavlifondet har også gjort det mulig for tre norske kreftforskere å ha opphold som gjesteforskere hos Dr. Lee Jones og hans team i NYC.

– De tre norske forskerne har fått lære av de beste, deltatt i flere forskningsprosjekter og publisert artikler i anerkjente tidsskrifter. Selv om oppholdene i New York er avsluttet vil forskningssamarbeidet fortsette fremover og kunnskapen fra disse vil omsettes i det treningstilbudet som til enhver tid tilbys på Pusterommene her hjemme i Norge, forteller Aanesen.

På webinaret skal både Dr. Lee Jones og de tre norske forskerne holde innlegg. Jónas Einarsson vil lede samtalen med de tre forskerne om hva vi kan forvente å høre fra forskningsfeltet trening og kreft fremover og ikke minst hvilken rolle Norge kan spille på dette viktige feltet.

Viktig, banebrytende arbeid

– Vi har nå kommet til veis ende av den fem år lange samarbeidsavtalen med Aktiv mot kreft. Det har vært en spennende og oppløftende reise, med stadig positive nyheter fra Lee Jones og de andre forskerne ved MSKCC, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Spesielt givende er det at forskningen har avledet kunnskap som Aktiv mot kreft har kunnet bruke i arbeidet med å få etablert flere Pusterom ved norske sykehus, og i arbeidet med å få gjennomslag for å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandling. Vi er veldig glade for å ha kunnet bidra til dette viktige, banebrytende arbeidet på et felt som betyr så mye for så mange, og vi ser frem til en god oppsummering på tirsdagens webinar, sier Iversen.

– Seminaret vil gi oss innblikk i global status innen forskning på trening og kreft, og ikke minst hva norske forskere har lært av kvalitetsnivået på amerikansk forskning innen Exercise Oncology, sier Helle Aanesen i Aktiv mot kreft.

– Det blir spennende!

Her finner du Facebookevent for webinaret 

Info om webinaret

Tid: Tirsdag 26. oktober kl. 08.30-09.30
Påmelding: Klikk her for å registrere deg
Hvor: Webinar strømmes direkte på Facebook og Aktiv mot krefts hjemmeside, men har også plass til 40 stykker i lokalene hvor det arrangeres: JÓNAS EINARSSON auditorium Radforsk
Send mail til thilda@aktivmotkreft.no for å reservere plass (plassene fordeles etter først til mølla-prinsippet)

Webinaret vil belyse:

  • Hvor er vi i dag i forhold til hvor vi var for ti år siden?
  • Hva betyr samarbeidet for videre forskning innen Exercise Oncology?
  • Hvordan kan Norge bidra inn i dette forskningsfeltet?

Det blir videoinnlegg fra Dr. Lee Jones samt besøk av de tre norske forskerne fra utvekslingsprogrammet: forsker Tormod Skogstad Nilsen, postdoktor Elisabeth Edvardsen og forsker Guro B. Stene.

Webinaret modereres av administrerende direktør i Radforsk, Jónas Einarsson.

GRUNNLEGGERNE: Helle Aanesen grunnla Aktiv mot kreft sammen med Norges avdøde maratondronning Grete Waitz. Foto: Aktiv mot kreft