14. mars 2022

Villa SULT på kunnskapsturné om spiseforstyrrelser og selvskade

I samarbeid med Kavlifondet deler Villa SULT kunnskap og tilbyr gratis veiledning til helsepersonell, skoler, pasienter og pårørende. 28.-29. mars står Bergen for tur.

Foto øverst: Trond A. Isaksen/Villa SULT

I løpet av to dager tilbyr psykiater og direktør ved Villa SULT, Finn Skårderud og hans team gratis foredrag og fagsamlinger om tema spiseforstyrrelser.

Arrangementene er rettet mot både helsepersonell, skoleansatte, pasienter og pårørende.

Les mer: Villa SULT til Bergen med åpne kveldsarrangement

Drop-in og kunnskapsdeling

Til daglig holder personellet ved Villa SULT til i Oslo. Her tilbyr de behandling, veiledning og kompetanseutvikling innen spiseforstyrrelser. Flere av terapeutene er også involvert i forskning på temaet.

Kavlifondet har siden 2020 støttet Villa SULTs arbeid. Tre prosjekter har vært prioritert:

  • Gratis drop-in: Gratis rådgivning til pasienter og deres nærmeste. Tilbudet ble gjort digitalt da pandemien slo inn.
  • Villa SULT Håp: Et filmprosjekt som skal formidle historier som viser hvordan det går an å bli frisk av en spiseforstyrrelse.
  • Villa SULT på hjul: En kunnskapsturné for å bidra til å bygge kompetanse og kunnskap om spiseforstyrrelser og selvskade i andre norske byer.

Les mer: Historier om håp, drop-in og Villa SULT på hjul

Det er “Villa SULT på hjul” som nå kommer til Bergen.

I fjor, innimellom alle nedstenginger, rakk de å gjeste Tønsberg og Kristiansand. Giskegjerde forteller at deltakelsen på de åpne kveldsseminarene overveldende.

– Lærere og helsetjenesten på de videregående skolene satt også stor pris på vårt besøk. De opplever, som mange andre, at tilfeller av spiseforstyrrelser har økt betydelig blant annet som en konsekvens av covid-19, sier daglig leder, Astrid Giskegjerde.

Det er en merkbar økning i antall henvendelser og mange er svært syke, sier fagdirektør ved Villa SULT, Bente Sommerfeldt.

En rekke helseinstitusjoner og personell over hele landet har varslet om sprengt kapasitet ved akuttmottak og barnepsykiatriske avdelinger som følge av økningen.

Les mer: Kapasiteten er sprengt

Les mer: Kraftig vekst i antallet pasienter med spiseforstyrrelser

– Vi opplever at behovet for vår kompetanse om hvordan møte og forstå spiseforstyrrelse er større en noen gang, sier daglig leder, Astrid Giskegjerde.

– Nå ser vi frem til å besøke Bergen og håper på stort oppmøte på de åpne kveldsseminarene på Litteraturhuset. Vi gleder oss også til å dele vår kompetanse med alle ansatte i førstelinjen i kommunen.

SAMARBEIDSPARTNERE: Fra venstre fagdirektør ved Villa SULT, Bente Sommerfeldt, daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iveren og direktør ved Villa SULT, Finn Skårderud ved inngåelse av samarbeidsavtalen i 2020. Foto: Trond A. Isaksen/Villa SULT