12. februar 2024

Klart for NRK-premiere på Nils & Ronnys film om Guttas Campus

Endelig er det klart for premiere på "Gutter på RANDEN", filmen som duoen Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen har laget om Guttas Campus for NRK. I filmen følger de både gutter og stab tett på gjennom tretten intensive dager på læringscamp i Vestland.

– Guttene du møter i filmen vil kunne skape håp hos annen ungdom, fordi de viser at det er mulig å løfte seg om bare den rette innstillingen finnes og rammene ligger til rette for det. Her har vi noe som faktisk virker for mange, sier Ronny Kristoffersen.

Sammen med Nils Wærstad utgjør han filmskaperduoen kjent som Nils & Ronny,

– Akkurat det med håp tok skikkelig tak i oss, ikke minst fordi vi er foreldre selv, fortsetter han.

«Gutter på RANDEN» har premiere på NRK1 mandag 12. februar kl. 20.00, og vil også kunne strømmes på nrk.no etter premieren.

Kavlifondet har støttet produksjonen av filmen med 250 000 kroner.

GOD GUTTASTEMNING: Foran f. v. Ronny Kristoffersen og Nils Wærstad med gutter som deltok og Guttas Campus sin stab på læringscampen hvor opptakene til filmen ble gjort. Som på alle Guttas Campus læringscamper, har det store flertallet av guttene fullført ungdomskolen og begynt på videregående skole. Foto: Trude Brun Wilhelmsen

Tretten dager med gutta

Nils & Ronny har tidligere produsert en rekke seerfavoritter for NRK. Mest kjent er de for serien «Walkabout» og andre TV-programmer fra reiser og møter med mennesker i helt andre deler av verden enn Norge.

Høsten 2022 slapp de å reise så langt, i det minste fysisk, da de tok med seg kamerautstyr og flyttet inn på læringscamp med  gutter og staben til Guttas Campus i Tysse utenfor Bergen.

En av guttene de ble kjent med her, var Alvar Høiland.

– Jeg gledet meg skikkelig til mattestegene, sier han i dette intervjuet om filmen med NRK Helgemorgen.

INTERVJU: Alvar Sjøland er en av guttene vi møter i filmen. Her er han hos NRK Helgemorgen for å snakke om filmen og Guttas Campus. Foto: Skjermdump fra NRK Helgemorgen 

Utfordrende og givende

Det ble mange oppturer – og noen nedturer i løpet av den tretten dager lange campen. Kristoffersen beskriver produksjonsreisen med Guttas Campus som både utfordrende og givende.

– Og det er akkurat slik det skal være. Å produsere film er alltid en lang reise gjennom det som i utgangspunktet er nytt og ukjent landskap, sier han.

– Vi har etterhvert produsert mye TV fra stort sett hele verden, og vært på oppdrag for og med organisasjoner som UNICEF, Flyktninghjelpen og Leger uten grenser. Det følger et stort ansvar med å fortelle slike historier, påpeker han.

– Vi må ha øret til bakken og jobbe tillitsbasert, Og kanskje er det akkurat dette som gir oss mest, å møte mennesker i øyehøyde,  og forsøke å forstå og formidle hvem de er og hva som er viktig for dem, sier han.

ALVAR OG ADO: Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen sammen med Alvar og Ado, to av guttene som medvirker i filmen på lanseringsfesten i januar. Tittelen «Gutter på RANDEN» spiller på at Guttas Campus er for gutter på vei inn i 10. klasse, som er et viktig vippepunktet mellom ungdomskole og videregående utdanning. Foto: Trude Brun Wilhelmsen 

STOR INTERESSE: 16-åringene Alvar og Ado (i hettegensere) er to av guttene vi møter i «Gutter på RANDEN», og mange møtte opp på lanseringsfesten i januar for å høre deres erfaringer. Her med f. v. utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, styreleder i Guttas Campus, Anniken Hauglie, daglig leder i Guttas Campus, Omar Mekki, og lærer på læringscampen i filmen, Håkon Leigland. Foran med Alvar står ordfører i Oslo, Anne Lindboe, som holdt åpningstale på lanseringen. Foto: Trude Brun Wilhelmsen

 Vil kunne inspirere andre

Han opplever det som spesielt viktig å løfte frem noe med et håp i seg i en tid hvor nyhetsmediene ofte preges av overskrifter om økning i utenforskap, mer kriminalitet, flere unge uføre, og ikke minst, økende skolefrafall og skolevegring.

– Og da spesielt blant gutta, sier han, og er ikke i tvil:

– Gutta vi møter i denne filmen vil kunne inspirere og hjelpe andre ved at de viser hva som er mulig. Det kan både gutta, Guttas Campus og alle andre involverte være veldig stolte av.

– Treffer rett i hjertet

Kristoffersen medgir at han er spent på premieren på NRK1. Så langt har tilbakemeldingene vært gode:

– De som har sett filmen så langt har sagt at de opplever en veldig fin gjeng med gutter, som treffer dem i hjertet og imponerer gjennom positivitet og hvordan de tar så godt tak i sin egen situasjon. Det håper vi virkelig at de involverte gutta tar inn over seg, sier han.

– Nils og jeg er så imponert over dem. De står for innsats, energi og samhold på den absolutt øverste hylla. Vi er genuint berørt av den tilliten og åpenheten vi har blitt møtt med fra alle involverte. Gutter, foreldre, Guttas Campus sin stab, og alle støttespillerne både for Guttas Campus og filmprosjektet, ramser han opp.

– Baner vei for vendepunkt

Han håper at «Gutter på RANDEN» også mottas som en viktig film om det å tenke nytt og godt utenfor den offentlige skolefaglige boksen.

– Filmen viser hvordan Guttas Campus virkelig baner vei for et vendepunkt i guttenes liv. Her får vi se hvordan det at ungdommene blir sett med nye øyne, åpner dører til hittil uutforskede muligheter og gir guttene konkrete verktøy for endring og personlig utvikling, sier han.

– Skiller seg fra det meste

Det som først trigget interesse for Guttas Campus hos Nils & Ronny, var metodikken og de gode resultatene de kan vise til.

– At de de kombinerer det faglige med målrettet arbeid med karakterstyrker gir et spennende fokus på hele mennesket, sier han.

– Det innebærer også at de både utfordrer og setter tydelige grenser på camp. Det legges ikke skjul på at det vil kreve mye av dem selv. Samtidig blir gutta heiet frem og gis mye kjærlig omsorg. I total skiller dette seg fra det meste vi har sett og opplevd før, slår han fast.

–  Seerne blir tatt med på en intens reise med stort spenn fra det som berører, via det man må stoppe opp og tenke litt over, til det energirike og ikke minst, det smilbare, oppsummerer Kristoffersen.

Glad for å få spredt metodikken

Daglig leder i Guttas Campus, Omar Mekki, gleder seg som et barn, eller mer spesifikt, som en gutt, til premieren. Han beretter om en ekstremt travel start på året i positiv forstand.

Filmen kommer kun en knapp måned etter at boken om metodikken til Guttas Campus av ham selv, Knut Roald og Per Tronsmo kom ut på Cappelen Damm Akademisk.

– Vi er veldig glade for å få spredt metodikken, faglige prinsipper og filosofien bak Guttas Campus så bredt, sier Mekki.

Stolt av gutta som stiller opp

I dag er han ekstra stolt av guttene som stiller opp i filmen og deler så generøst og ærlig av sine erfaringer.

– Deres stemme er viktig både for at vi skal kunne gjøre en så god jobb som mulig, og for andre gutter og familier som opplever lignende utfordringer, og for å få gjort kjent at programmet finnes og hvordan det fungerer, avslutter han.

BAKGRUNN

  • Med overskuddet fra Kavli og Q-Meieriene, har Kavlifondet støttet Guttas Campus med totalt ti millioner kroner siden 2019.
  • Midlene har bidratt, sammen med støtte fra andre stiftelser, det offentlige og næringslivet, til spredning av grunnprogrammet for gutter til tre landsdeler, samt oppstart av det nye programmet, Campus UNG.
  • Kavlifondet har bidratt med 250 000 kroner til produksjonen av filmen «Gutter på RANDEN», og støttet lanseringsfesten hvor både filmen og den nye boken om Guttas Campus som er utgitt på Cappelen Damm Akademisk. 

Les mer: Oppstart for Campus UNG

Samleside for våre artikler om Guttas Campus

Daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche, har sett hele filmen på forhånd.

– Dette er en viktig film for alle som er opptatt av ungdom, skole og utdanning, sier Paasche.

– Den gir et godt innblikk i Guttas Campus arbeid og metodikk, samtidig som at vi får komme tett på guttene sine opplevelser, erfaringer og refleksjoner rundt sin egen situasjon, både før, under og på slutten av læringscampen, sier hun.

– For oss som kjenner Guttas Campus godt fra før, er de gode resultatene ikke overraskende, men like fullt enormt imponerende. Guttene i filmen gjør sterkt inntrykk, fra hvordan de vurderer seg selv i starten av filmen, og stoltheten og gleden over å få til ting de ikke har klart før, fortsetter hun.

– Arbeidet til Nils & Ronny er også imponerende. De har bodd tett på guttene og fått trygge, gode relasjoner, og formidler guttenes erfaringer på en måte som viser styrken og evnene som bor i dem, uten å underkjenne de utfordringene de har med seg. Jeg tror denne filmen kommer til å bli viktig for veldig mange, og er kjempestolte over å ha støttet denne produksjonen. Nå ser vi frem til at den endelig blir tilgjengelig for alle.

GUTTER PÅ RANDEN: Fra lanseringsfesten og presentasjon av utdrag fra filmen. Foto: Trude Brun Wilhelmsen
STOLTE STØTTESPILLERE: Bakerst f.v: Styreleder i Kavlifondet, Dag J. Opedal, tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Guro Sundsby, tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørdal, daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche, byråleder i Kavli, Kristin von Streng-Alfheim, kommunikasjonsansvarlig i Kavlifondet, Hanne Eide Andersen, forhenværende daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, og daglig leder i Guttas Campus, Omar Mekki. Foto: Trude Brun Wilhelmsen