Tekst: Henriette Lilleaker Olsen
– Fargespill er så bra fordi farger handler om så mye forskjellig, blant annet det å inkludere alle, sier Sharyfo*, stolt mamma til en av deltagerne.
Det var fullt i salen på Det Norske Teatret på premierekvelden tidligere i høst. På scenen stod 40 barn og unge i alderen 7-22 år. Sammen tok de publikum med på en musikalsk reise av rap, dans, musikk og sang på 16 ulike språk.
Høstens forestilling handlet om «plast, klima og kjærlighet til mor». Allerede i første scene ble publikum introdusert for problemet med plast i havet da danser Shelmith entret scenen med en plastpose som hun etterhvert ikke kom seg ut av.
– «Lufta er for alle» gikk over all forventing. Det var topp stemning fra start til slutt, og salen var fylt med publikummere i en herlig miks av trofaste fans, venner, familie, politikere og de som aldri hadde hørt om Fargespill før. Vi er ydmyke og overveldet over den fine responsen, sier daglig leder og produsent i Fargespill-Oslo, Anine Smith.
Foto: Erika Hebbert
– Barna og ungdommene i Fargespill-Oslo sto på og ga alt de hadde helt til siste applaus. Adrenalin-nivået var så høyt etter den siste forestillingen at aktørene brøt ut i en dance-off ute i foajeen, forteller Smith.
Les mer: Hva er Fargespill?
Fortsettelse følger!
Kavlifondet inngikk en ny støtteavtale med Fargespill-Oslo i februar 2019 for å bidra til videre etablering. Årets storsatsning er nå over, men Fargespill-Oslo ligger ikke på latsiden.
– Det har nesten ikke vært en stille stund siden forestillingen og vi er veldig heldige som får så mange muligheter! Det setter vi stor pris på. Vi jobber også med rekruttering av nye aktører og nytt materiale til forestillingene våre, som er en krevende men spennende prosess.
Tidligere i år har Fargespill-Oslo satt opp forestillinger på MiniØya, Kulturfest Tøyen og Melafestivalen. Arbeidet med neste års prosjekter er allerede godt i gang.
– Vi håper på å få til en stor produksjon neste år også. Vi har også et hemmelig prosjekt på gang! Det eneste vi kan røpe så langt er at det ikke blir så altfor lenge til Fargespill-Oslo dukker opp igjen, forteller Smith.
– Det er allerede mange nye aktører som har startet i Fargespill-Oslo og vi planlegger også flere skolesamarbeid. Oslo er en stor by fylt med muligheter og vi håper at mange flere vil være med å løfte kulturarven i byen.
Foto: Erika Hebbert
– Det er flott å se at Fargespill-Oslo stadig når nye milepæler i arbeidet med å befeste seg som en arena for kulturopplevelser, samhandling og inkludering for barn og unge i Oslo. Vi gratulerer med vel overstått forestilling igjen og gleder oss til fortsettelsen, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.
Mer enn et kulturtilbud
Fargespill-Oslo er en møteplass der nyankomne innbyggere kan bruke sine ressurser og dele av seg selv i møtet med norsk kultur.
– Jentene mine liker veldig godt å være en del av dette. De er alltid glad når de kommer hjem etterpå, forteller Maryan*, en annen stolt mor vi møtte etter premieren.
– Vi har hatt det så gøy sammen og det er fantastisk å se hvor mye Fargespill-aktørene vokser fra år til år. Store og små skaper vennskap på kryss og tvers av alder, bakgrunn og bydel, sier Smith.
Fargespill-Oslo har likevel et større mål enn å bare være et kulturtilbud og en møteplass. Vil inspirere andre med sitt arbeid.
– I lengden håper vi å få Fargespillmetodikken, som tar utgangspunkt i hva man har, ikke hva man mangler eller har mistet på veien, inn i den norske skolen, sier Smith.
Les mer om høstens forestilling og Kavlifondets støtte til Fargespill-Oslo
*Mødrene som er intervjuet ønsker ikke å ha sitt fulle navn publisert.
Toppfoto: Erika Hebbert