18. januar 2019

Stiftelsen Veslefrikk skifter navn, og nå skal også elever i ungdomsskolen få lære å komponere musikk

Skapia er det nye navnet på stiftelsen bak Veslefrikkprisen. Sammen med navnet lanserte de også U-trykk, en ny, nasjonal satsning for ungdom.

U-trykk gir ungdom på 8.-10. trinn i ungdomsskolen mulighet til å lære seg å komponere musikk, etter samme grunnmodell som Veslefrikkprisen.

Les mer: Gjør barn til komponister

Veslefrikk og U-trykk har barn og ungdom som målgruppe og bruker skolen som arena for å nå ut til flest mulig.
Ungdom fra hele Norge inviteres til å komponere musikk sammen med andre på skolen, sende den inn og få tilbakemeldinger fra komponister, låtskrivere og tekstforfattere. Musikken lages som del av undervisningen i skolen.

Alle får en lærerik tilbakemelding fra komponister og låtskrivere. Noen vil bli kåret til finalister, og vinnergruppa inviteres til Oslo feires på en konsert med Kringkastingsorkestret i NRK Store Studio 10. mai.

Skapia starter også opp en egen mentorordning for alle som deltar i Veslefrikkprisen og U-trykk.
Begge metodene er utviklet i samarbeid med komponister og låtskrivere fra ulike sjangre, og består av nettbasert materiell som kan fritt kan brukes av alle, både barn, ungdom og voksne.

Et viktig prinsipp er at barn og unge skal utvikle skaperglede ved å komponere og spille sammen.

– Alle kan delta. Det handler ikke om å være “flink”, men om gleden ved å uttrykke seg sammen med andre, sier prosjektleder i Skapia, Eldar Skjørten.


Til stede på lanseringen i Oslo 14. januar var blant annet noen av vinnerne av Veslefrikkprisen 2018, klasse 6C ved Bekkelaget skole i Oslo. De fire unge komponistene fremførte en fanfare basert på vinnerverket «Livet», og fikk også oppleve at musikerne Hallvard Nikolaisen og Magnus Murphy Joelson fremførte en egen jazzversjon av verket.


Fire elever fra vinnerne av Veslefrikkprisen 2018, klasse 6C ved Bekkelaget skole i Oslo, spilte på lanseringen.

Filosofien bak alt Skapias arbeid er at vi alle har kraften til å skape, og vi bruker den daglig til å forme våre liv. Troen på egen skaperkraft ses som en nøkkel til livsmestring.

– Kavlifondet er stolte støttespillere for Veslefrikkprisen, og nå også utvikling og etablering av U-trykk. Å få skape og utvikle seg kreativt gir vekst og potensiale for personlig utvikling hos alle mennesker, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet

– Skapias metodikk med skolen som arena, og at alle får lære, bidra og skape sammen, er også en nøkkel til inkludering. Slik kontakt mellom barn og ungdom er det viktigere enn noen gang å legge til rette for, i en tid da relasjoner for mange unge utøves mer og mer digitalt og uten personlig samhandling, sier Inger Elise Iversen.

Kavlifondet er stolte støttespillere for U-trykk og Skapia. Vi håper mange ungdomsskoleelever blir med og får glede av dette prosjektet!

Les mer om Veslefrikkprisen og U-trykk på Skapias hjemmesider her.