4. februar 2019

Mer enn sang og dans: – Fargespill handler om møter mellom mennesker, identitet og tilhørighet

- Fargespill er mer enn sang og dans, og det å vise seg frem på en scene. Det handler i stor grad om møter mellom mennesker, om identitet, om tilhørighet. Om det å finne en plass hvor man mestrer. Det å være en del av noe, å kjenne seg sett, og bruke evnene sine reduserer faren for utenforskap, sier avdelingsleder for Fargespill-Oslo, Anine Smith.

Fargespill-Oslo jobber i krysningspunktet mellom det å skape magiske kulturøyeblikk og det å bruke kultur som et verktøy i integreringsarbeidet.

– Vi jobber ut fra en ressursorientert metode, hvor alle har noe å bidra med, sier daglig leder i Fargespill-Oslo, Anine Smith.

Det beste verden har å by på

En forestilling med Fargespill baserer seg på det aktørene har med seg av kulturarv og kulturskatter fra sin oppvekst. Publikum opplever det beste verden har å by på av musikk og dans, hvor øst møter vest, nord møter sør, Oslo møter verden, visuelt og auditivt. Alt sammen fremført av barn og unge i alderen syv til 21 år, satt i en profesjonell ramme av dyktige, profesjonelle scenekunstnere.

Les mer: Millionstøtte fra Kavlifondet til Fargespill-Oslo i 2019-2020

– Kunst og kultur trenger i utgangspunktet ikke en annen begrunnelse enn den verdien det har i seg selv, og som den gir for alle som får ta del i den, presiserer Anine Smith.
– Men her ser vi at denne metodikken når frem til disse barna og deres foreldre på en helt unik måte.

Gratis for alle å være med

Da Fargespill-Oslo satte opp sin første forestilling på Det Norske Teatret i 2018, var mange av foreldrene i salen debuterende som teatergjester. Mange av aktørene har ikke muligheten eller råd til å delta på kunst og kulturaktiviteter utenom skoletiden. Økonomi er ofte en medvirkende årsak. Hos Fargespill er det gratis for alle å være med.

– Vi henter og bringer aktører som trenger det, vi sponser Ruter-kort og serverer enkel brødmat på øvelsene, sier Anine Smith.
– Dette er nøkkelpunkter for å nå en bredest mulig gruppe barn og unge. Alle aktørene fikk en gratis billett til forestillingen på teateret, så de skulle vite at det var en de kjente i salen. Det er viktig for tryggheten, for inkludering, for prestasjon og selvfølelse.

Les mer: Nå blir det Fargespill i Oslo!

Trygghet sammen med andre

Alle aktørene i Fargespill-Oslo har ulik bakgrunn, ulik historie og ulik identitet.
– Mange av aktørene har ikke stått på en scene før, men takler det så godt fordi de opplever en trygghet i gruppe, sammen med andre. De er ikke alene, selv om de står alene på den store scenen, sier Anine Smith, og understreker:
– Fargespill er mer enn sang og dans, og det å vise seg frem på en scene. Det handler i stor grad om møter mellom mennesker, om identitet, om tilhørighet. Om det å finne en plass hvor man mestrer. Det å være en del av noe, å kjenne seg sett, og bruke evnene sine reduserer faren for utenforskap.

Bredt samarbeid i Oslo

I tillegg til å rekruttere aktører fra alfabetiseringsskoler og mottaksklasser, jobber Fargespill-Oslo nå med å utvikle skolesamarbeid og samarbeid med aktuelle organisasjoner, bydeler og områdeløft.
– Fargespill gir mange barn og unge fra ulike deler av Oslo en mulighet til å delta i noe felles, og en mulighet for å bli bedre kjent med sin egen identitet. Vi jobber med et fellesskap, et felles mål, og det er vi glade for at Kavlifondet støtter opp om, sier Anine Smith.

Alle foto: Peder Graham Guttormsen/Fargespill-Oslo. Bildene er fra prøver og premiereforestilling på «Vi» på Det Norske Teatret i mai 2018, Fargespill-Oslos første oppsetning. 

FAKTA OM FARGESPILL

• Stiftelsen Fargespill er en kunstnerisk organisasjon som lager sceneforestillinger ut av møter mellom mennesker.

• Kraften som ligger i å redefinere medmennesker som verdifulle ressurser, og slik gi dem anledning til å bli den beste utgaven av seg selv, har forsynt Fargespill-forestillingene med menneskelig kjernekraft helt siden den første, enkeltstående forestillingen under Festspillene i Bergen i 2004. I dag har Stiftelsen virksomhet i Oslo og Bergen, der rundt 100 barn og unge fra 35 land holder et titalls opptredener hvert år.

• Fargespill-Oslo startet opp i juni 2017 og har premiere på sin andre forestilling på hovedscenen på Det norske teatret 26 september 2019.

I mai 2019 opptrer Fargespill-Oslo på festivalen Miniøya og Kulturfest Tøyen.