30. januar 2020

Møt psykologene som kurerer angst og tvang (OCD) på fire dager

I andre episode av Tech, håp & kjærlighet snakker Gerd Kvale og Bjarne Hansen om hvor ødeleggende en tvangslidelse kan være og hvordan 90 prosent får hjelp av The Bergen 4-Day Treatment. Birte og Max, to tidligere pasienter, forteller sin historie.

Lytt til episoden her:

Spotify
Apple Podcasts
Soundcloud

Tekst: Hanne Eide Andersen

Noen klarer ikke å trå over en dørstokk uten timer med ritualer først. Andre får vaskemani. Og noen blir redde for at de skal ta livet av andre.

De kaller den gjerne «de unges lidelse». To tredjedeler av de som rammes som av en angst- og tvangslidelse (OCD), rammes før de har fylt 25. Faren er spesielt høy i to perioder av livet: Når vi kommer i puberteten og når vi får barn.

I podkasten forteller Gerd Kvale om kvinnen som fjerner skjerf og belter, og får mannen til å sy fast hodeputen til madrassen. Hun er redd for å ta livet av adoptivdatteren de akkurat hadde fått.

– Har du en angstlidelse, har du blitt låst eller fanget i en uhensiktsmessig måte å håndtere vonde og vanskelige følelser på, som får store konsekvenser for hverdagslivet ditt. For noen blir det helt invalidiserende, sier Bjarne Hansen.

– Når du skal bryte et slikt mønster, er det helt sentralt å få konkret hjelp i de situasjonene der det røyner på – når det røyner på som mest, tilføyer Gerd Kvale.

De to psykologi-professorene har utviklet Bergen 4-day Treatment (B4DT), kjent for sine oppsiktsvekkende gode resultater. Fire år etter behandling har 90 prosent så god effekt at de lever normale hverdagsliv. 70 prosent blir helt friske.

Les mer: Henvisningsrutiner for B4DT i helsetjenesten

  • Hvorfor funker dette for så mange?
  • Hva sier de som har fått behandlingen?
  • Og hvordan kan vi bruke teknologi for å gjøre den tilgjengelig for enda flere?

Dette og mer får du høre mer om i ukens episode av Tech, håp & kjærlighet!

Gerd Kvale og Bjarne Hansen besøkte God Morgen, Norge på TV2 før lanseringsfrokosten for podkasten i Oslo 23. januar.  Her kan du se innslaget. 

Les mer her: Hjemmesidene til OCD-teamet ved Haukeland Universitetssykehus

Hjemmesidene til Bergen Center for Brain Plasticity

Åpning av nytt forskningssenter

Vår samleside om The Bergen 4-Day Treatment

Ny artikkel hos forskning.no: Slik behandler de tvangslidelser på 4 dager

Innspilling av podkast i Bergen med programleder Karoline Enoksen fra Vrang produksjon. Foto: Hanne Andersen/Kavlifondet

Kavlifondet finansierer spredningen av The Bergen 4-Day Treatment internasjonalt. Her er f. v. Gerd Kvale, Bjarne Hansen og daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen på lanseringsfrokosten 23. januar.  Foto: Anne Elisabeth Næss/Kavlifondet