27. mars 2020

Artistene stiller opp for helseinstitusjonene, ekstra strømming i koronakrisen

Eva Weel Skram, Aurora og flere andre artister og scenekunstnere lar OseanaLIVE strømme opptak av konserter og forestillinger helseinstitusjoner.

Tekst: Hanne Eide Andersen

– Det viktigste Oseana Kunst og Kultursenter kan gjøre nå er å bidra til at det ikke blir økt smitte i befolkningen, understreker direktør Ole Tobias Lindeberg, direktør ved Oseana Kunst- og kultursenter.

Som andre norske scener er senteret stengt for publikum og alle arrangementer er flyttet eller kansellert.
– Vi jobber nå med å lage ekstrasendinger utover våren hvor vi sender repriser fra artistene som allerede har deltatt i OseanaLIVE, forteller han.

(Se program og link til påmelding nederst i saken)

Skal strømme konsertopptak

I koronakrisen har hele Norge i rekordfart begynt med digital overføring av arrangementer.

På Os har Ole Tobias og hans team lenge strømmet store konsertopplevelser helseinstitusjoner over hele landet via internett. Nå er tilbudet så populært at over 100 institusjoner har fulgt de siste konsertene.

Les mer: Strømmer konserter til over 100 helseinstitusjoner

Hør erfaringene fra sykehjemmet i podkasten Tech, håp & kjærlighet

OseanaLIVE strømmer direkte, men det gjøres også opptak av alle konserter og forestillinger slik at de kan sendes i reprise ved behov.

– Vi har i utgangspunktet fått godkjent rettigheter fra artistene til én reprise, men har nå spurt alle om lov til å sende en ekstra reprise, sier Ole Tobias.

Konserten med Aurora som ble strømmet før jul i fjor. Alle artistene inkluderer også strømmepublikummet i sin kommunikasjon med publikum. 

– Vi er klar over at institusjonene har ekstra mye å gjøre for tiden, men vet også at musikk er med på å gjøre hverdagen lettere for beboerne. Dette er et tilbud så får vi se hvordan det blir mottatt, sier Ole Tobias.

Han presiserer at smittevern må komme først og at OseanaLIVE samarbeider med institusjonene for at de skal kunne tilrettelegge for konsertoverføring under spesielle omstendigheter.

– De fleste institusjonene er stengt for andre enn beboerne og nå har selv ikke pårørende tilgang mange steder, påpeker han.

OseanaLIVE konsertene kan sees hvor som helst på institusjonen, hvor man har en datamaskin eller internett-tv tilgjengelig. Det er helt vanlig at noen følger sendingen på sitt eget rom, andre i stuer eller i større fellesrom avhengig av type institusjon, sykdomsbilde og helseproblematikk.

Ole Tobias Lindeberg brenner for å gjøre kunst og kultur tilgjengelig for alle, uansett hvor og i hvilken livssituasjon de befinner seg i. 

Ole Tobias anbefaler: Sjekk ut Digitalscenen på facebook!

Ole Tobias brenner for å gi flere tilgang til kunst og kultur.

– Dersom vi ikke har anledning til å få åndelig påfyll, kan vi lett føle oss isolert i eget hode. Det kommer også ekstra godt frem i disse tider hvor vi merker fraværet av samvær og kulturarrangement, sier han, og syns at det er fantastisk å se hvordan artister og kunstnere trer fram i ulike sosiale medier og tilbyr sine tjenester digitalt nå i krisetiden.

Hør Ole Tobias snakke om betydningen av kunst og kultur i vår podkast Tech, håp & kjærlighet!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Å sende i opptak vil bli langt mindre ressurkrevende enn livesendinger som her. Det hele styres fra hjemmekontor. 

– Vi mennesker er flinke til å innrette oss og med kriser kommer også endring og nye trender. Ingen digital opplevelse kan erstatte en konsertopplevelse i konsertsalen, men den kan tilgjengeliggjøre kulturopplevelsene når fysiske møter ikke er mulig, enten pga helseplager eller virusutbrudd, sier han.

Les mer: OseanaLIVE med ekstra visningar

Fortsatt kun for helseinstitusjoner

OseanaLIVE skal fortsette å være forbeholdt de som heller ikke til vanlig har god tilgang til kunst og kultur.

– Det er fristende å tenke seg utvidelse i disse tider, men OseanaLIVE er primært et tilbud til beboere på helseinstitusjoner i landet vårt. Det er det som gir prosjektet en ekstra dimensjon, sier Ole Tobias og tilføyer:

– Artisten skal kunne kommunisere med både de i salen og de på institusjonene. Jeg tenker begrensningen er litt av hemmeligheten med prosjektet.

Det handler også om vern av rettigheter til musikken.

– Artistene vil jo gjerne at flest mulig skal kjøpe billett og komme på konsertene, så dette er primært et tilbud til de som av helsemessige årsaker ikke har anledning å komme seg til kultur eller konserthuset, sier Ole Tobias Lindeberg.

Med videreføring av støtteavtalen med Kavlifondet har OseanaLIVE nylig også begynt å overføre forelesninger fra Senioruniversitetet ved Universitetet i Os.

Les artikkel hos Os og Fusaposten

PROGRAM

Vil du melde på en helseinsitusjon? Kontakt OseanaLIVE her! 

Konserter

Mandag 23 mars og torsdag 26 mars kl. 10-16.00: Lindesnes trekkspillklubb / opptak februar 2020

Torsdag 2 april kl. 11.00: Jan Eggum / Halvdan Sivertsen med forestillingen «VI TO (er ikke

Romeo og Julius)» / opptak vår 2019

Torsdag 9 april kl. 16.00: Eva Weel Skram / opptak høst 2019

Torsdag 16 april kl. 16.00: Aurora / opprak høst 2019

Teaterforestillinger fra Riksteateret

Tirsdag 7 april kl.11.00: Fortrolige samtaler , regi Liv Ullmann / opptak høst 2016

Tirsdag 14 april kl. 11: Heia Flåklypa / opptak høst 2016

Innledende prat med Eva Weel Skram før konsert i fjor. Hun snakket varmt om OseanaLIVE og fortalte at hun ofte får meldinger fra personer som har lyst til å høre konsert med henne, men som ikke kommer seg ut fordi de er syke.