28. februar 2020

Sprer livsglede på sykehjem med strømming av konserter

Magiske øyeblikk oppstår under konsertene som strømmes direkte fra Oseana kultursenter på Os til over 100 sykehjem og andre helseinstitusjoner over hele Norge.

Tekst: Henriette L. Olsen og Hanne Eide Andersen

– Kunst og kultur er jo som et software i kroppen, hjertet og sjelen, alt mellom armer og bein og alt det fysiske vi går rundt med, sier Ole Tobias Lindeberg, direktør ved Oseana Kunst- og Kultursenter i Os.

Ole Tobias er denne ukens hovedgjest i Kavlifondets podkast Tech, håp & kjærlighet. Han er selv kunstner og som direktør ved kultursenteret i Os har han utviklet OseanaLIVE, et unikt, innovativt strømmeprosjekt for helseinstitusjoner.

Hør episoden her:
Spotify

Apple Podcasts
Soundcloud

Ole Tobias Lindeberg brenner for å gjøre kultur tilgjengelig for de som ikke kan dra ut og oppleve den. Her med Elise Vatsvåg og Karoline Marie Enoksen fra Vrang Produksjon ved innspilling av podkasten. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Over hele landet bor mennesker i alle aldre på ulike helseinstitusjoner. Mange av dem har ikke mulighet til å forlate sengen sin eller gå ut når de selv ønsker det. Det er disse menneskene og deres nærmeste som er målgruppen til prosjektet OseanaLIVE.

Les mer: Strømmer konserter til pasienter

Mer støtte til strømmeprosjektet OseanaLIVE

– Det handler om å koble kultur og helse. Kulturopplevelser er rett og slett bra for helsen vår, sier Ole Tobias.

Han får støtte av Verdens helseorganisasjon (WHO). Deres ferske rapport «What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being?» slår fast at kunst og kultur kan spille en positive rolle for både den fysiske og psykiske helsen vår.

Ble en snakkis

I 2016 ble de første teaterforestillingene strømmet direkte fra Oseana til helseinstitusjoner som et prøveprosjekt.

– Dette ble umiddelbart en snakkis og folk syntes dette var spennende. Det funket, forteller Ole Tobias.

Prøveprosjektet ble en suksess og det ble raskt klart at også andre typer kulturarrangementer kunne og burde strømmes til målgruppen.

Siden har OseanaLIVE streamet flere produksjoner til over 124 institusjoner til stor begeistring for publikum ved sykehjem over hele landet. Pårørende inviteres også. Det rigges til med storskjerm i fellesarealer. De som ønsker det kan få link og følge arrangementet via utstyr på sitt eget rom.

Les mer: Frå Oseana direkte til over 100 institusjonar

– Det blir en fritime fra det tunge i hverdagen, sier Ole Tobias.

Konsert med Aurora Aksnes i kultursentret i Os ble strømmet til helseinstitusjoner over hele landet i desember i fjor. Foto: OseanaLIVE

Les mer: Tredobler strømmesendingene i 2020

Camilla Erlandsen er utdannet klinisk musikkterapeut og jobber ved Bergen Røde Kors Sykehjem.

– Pasientene gjør det veldig klart at det ikke er nok å ha en god seng, medisiner og god mat. De sier “vi må ha mening i livene våre”, forteller hun og mener at strømmekonsertene fungerer på flere plan.

– Musikken har så mange muligheter for deltakelse. Synge, lytte, danse. Rollene blir helt like. Plutselig er det ikke en pasient og hjemmeboende kone som sitter der. Det er et kjærestepar.

I podkasten forteller hun mer om fordelene ved at kulturopplevelsene kan deles direkte på denne måten.

Camilla Erlandsen mener at prosjektet også er med og omdefinerer hvordan vi ser på sykehjemmene og behandler dem.

– Mange er avhengige av å være der og kommer seg ikke så lett ut. Da kan vi heller invitere samfunnet inn på sykehjemmet, sier hun.

Produsent i Vrang Produksjon, Elise Vatsvåg, musikkterapeut Camilla Erlandsen og programleder fra Vrang produksjon, Karoline Marie Enoksen.

Les mer: Fra Oseana til direkte til over 100 institusjonar

En av artistene som har bidratt til å dele kulturopplevelser via OseanaLIVE er Eva Weel Skram. Anslagsvis 2000 mennesker fra hele landet kunne følge med via en link.

– Jeg synes det er et fantastisk prosjekt! Jeg synes egentlig alle skal gi en applaus for det og for de som har startet dette, sa Eva Weel Skram under konserten.

Hør klipp fra konserten i podkasten!

Hun forteller videre at hun i forkant hadde fått meldinger fra flere som gledet seg til å endelig få se konserten hennes.
– Det gir jo prosjektet plutselig enda en dimensjon, sier Ole Tobias.

Han har vært opptatt av kunst og kultur i hele sitt liv og mener at koblingen mellom kultur og helse er viktigere enn mange tror.
– Pappa sa alltid at åndelig føde er like viktig som vanlig føde, fordi det gjør deg til et godt menneske.

Hør mer i sjette episode av Tech, håp & kjærlighet på Spotify eller der du hører podkast!

God lytt!

Les mer om OseanaLIVE på deres hjemmeside 

Toppfoto: Strømming av konsert med Aurora Aksnes fra kultursentret i desember 2019. Foto: Ole Tobias Lindeberg

Programleder Karoline Marie Enoksen og Ole Tobias Lindeberg under podkastinnspillingen i Bergen. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet