10. oktober 2022

VI-appen for foreldre: Gratis webinar om grensesetting 24. oktober

VI-appens foreldreguide er i vinden og aktiv som aldri før. Det siste halvåret har de rundet 80 000 brukere, laget videoserie med Kavli og lansert en Pluss-utgave. 24. oktober arrangerer de gratis webinar hvor fagekspertene skal snakke om god grensesetting.

– En pappa fortalte meg nylig at han endelig hadde fått tro på at han kunne være en god far for barna sine, mye takket være det han hadde lært i VI-appen. Dette gir energi til å stå på videre, sier gründer og daglig leder i VI-appen, Rachel Elgen.

Å være en god støttespiller for foreldre i rollen er grunntanken bak VI-appens foreldreguide. Kavlifondet har støttet utviklingen av guiden, som er laget og drives i samarbeid med noen av Norges fremste fageksperter innen barnepsykologi, barnepsykiatri og familieterapi.

Ved å gjøre faglig forankrede råd og veiledning til foreldre lett tilgjengelig for alle, vil VI-appen bidra til en god hverdag og trygg oppvekst for barn og unge.

– Vi har akkurat rundet 80.000 brukere, en 60 prosent økning så langt i år, og den positive utviklingen ser bare ut til å fortsette, forteller daglig leder i VI-appen, Rachel Elgen.

TEAM: Rachel Elgen og medgründer og ektemann Kristian Elgen. Som trebarnsforeldre erfarer de også selv at rådene fra ekspertpanelet i VI-appen er til nytte i en travel hverdag. Foto: Lise Skjæraasen

Gratis webinar om grensesetting

I år arrangerer VI-appen også en gratis webinarserie for foreldre som også er støttet av Kavlifondet.

24. oktober avholder de webinar med tema grensesetting. Dette er noe mange foreldre opplever som utfordrende, både i hverdagslige sammenhenger og i større, mer gjennomgripende spørsmål.

– Vi vet at det er et viktig emosjonelt behov for alle barn å bli møtt med grenser, men det kan være vanskelig som forelder å vite hvilke grenser som er riktige og rimelige. Det kan også være utfordrende å sette grenser uten å påføre barnet skam eller signalisere at det er noe i veien med barnet som ikke klarer å innrette seg, sier hun.

Webinaret strømmes direkte på Facebook mandag 24. oktober klokken 20.00, og er åpent og tilgjengelig for foreldre og alle andre som har interesse for temaet. Psykologene Bente Austbø og Anne Hilde Vassbø Hagen, som begge har lang erfaring innen foreldreveiledning, leder sendingen.

– De skal snakke om alt det vanskelige med grensesetting og hvordan vi kan sette sunne og gode fleksible grenser for barna våre. De vil komme med sine best tips til hvordan vi som foreldre kan lykkes med denne viktige ferdigheten, forteller Elgen.

Gode tilbakemeldinger fra foreldre

VI-appen opplever mye positivitet og engasjement fra brukerne sine. Her er noen av tilbakemeldingene de har fått fra fornøyde foreldre:

“Foreldreguiden har fått meg til å tenke mer over de små og store følelsene jeg og barna går med. Noen er synlige og andre usynlige. Eller, jeg tror mine følelser er usynlige, men barnet fanger dem nok opp og hermer etter meg. Jeg har lært at jeg skal prate med barna om følelsene jeg står i og hjelpe dem å forstå sine følelser og ikke hysje dem ned”.

“Jeg er overrasket hvor mye jeg har begynt å reflektere over ting som barna mine og jeg både snakker om men også opplever. Jeg har en gutt på 5 og en jente på 9 og kjenner jo på både fortvilelse og bekymring, men gjennom foreldreguiden får jeg en typ ro over meg. Jeg har funnet ut at det er ikke alle ting man kan ha svar på og også det å gå inn i seg selv i stede for å forvente så mye av barna våre. Håper flere får øynene opp for denne appen. Jeg bruker den flittig i hverdag og samspill med mine barn”.

Treffer med påminnelser og faglige råd

Rachel Elgen tror at VI-appens foreldreguide treffer spesielt bra på to ting som mange foreldre verdsetter.

– Dagene går i ett for mange foreldre, og da er det for det første fint med et lite vennlig hint eller en oppmuntring om å huske på å tenke gjennom hvordan man er som forelder. For det andre får vi tilbakemeldinger om at innholdet i seg selv er nyttig, her får man kloke, faglige råd fra fagpersoner man kan stole på. Foreldre er forskjellige, men felles for alle er nok et ønske om å være den aller beste pappaen eller mammaen for barna sine, sier hun.

Kjærlig talt med Kavli

Også Kavli, som er eid av Kavlifondet og dermed gir hele sitt overskudd til VI-appen og de andre formålene stiftelsen støtter, har i år hatt et samarbeid med VI-appen.

På Facebook kan du se alle episodene av den fine videoserien «Kjærlig Talt» som Kavli og VI-appens ekspert Frode Thuen har laget sammen! Alle episodene ligger også ute på Kavlis Youtube-kanal. 

Thuen: – Foreldre føler seg tryggere

– Vi får mange gode tilbakemeldinger om at VI-appen bidrar til at foreldre føler seg tryggere i foreldrerollen etter å ha benyttet seg av Foreldreguiden over en periode. Det er vi veldig takknemlig for, forteller Frode Thuen. 

– Jeg har stor tro på at appen med ytterligere utvidelse vil være til hjelp for enda flere foreldre og familier, slik at flere barn får vokse opp på en trygg og god måte, med trygge og gode foreldre, sier Thuen.

Har lansert Pluss-utgave

En ny milepæl ble nylig oppnådd, med lansering av utvidelsen VI-appen Pluss.

Her får brukerne tilgang til dypdykk gjennom kurs innen tema som mange kan kjenne seg igjen i knyttet til både foreldrerollen og parforholdet. Disse er utviklet av psykologer og andre fagpersoner med god erfaring innen de ulike tematikkene.

Plussutgaven koster 69 kroner i måneded inkludert tilgang for en partner.

– Et foreldrepar kan altså bruke et Pluss-abonnement sammen, forteller Elgen.

Les mer:

Lanserer VI-appen for foreldre med gratis foredrag om sinne (kavlifondet.no)

VI-appen for foreldre: – Trygge foreldre gir trygge barn (kavlifondet.no)

VI-appen utvides: Skal gi lavterskelstøtte til foreldre (kavlifondet.no)

Om VI-appen

  • VI-appen ble lansert februar 2020 som et gratis hverdagsverktøy for par som ønsker å styrke forholdet sitt.
  • Appen er utviklet i samarbeid med noen av Norges fremste fageksperter innen samliv og parterapi, blant annet psykolog Catrin Sagen, kjent fra en rekke avisspalter, podkaster og TV-programmer.
  • Kavlifondet har støttet utviklingen av VI-appen for foreldre med 750 000 kroner i 2021. Foreldeguiden skal være et lavterskeltilbud for alle foreldre og gi lett tilgang til faglige råd og regelmessige oppmuntringer og påminnelser, med overordnet mål om å bidra til en god hverdag og oppvekst for barn og unge.
  • Med støtte fra Kavlifondet arrangerer VI-appen også en serie med gratis, digitale VI-foredrag for foreldre. Webinarene er et samarbeid mellom VI-appen, Kavlifondet og den ideelle organisasjonen Voksne for Barn, som også er samarbeidspartner av Kavlifondet.
  • 24. oktober klokken 20.00 blir webinaret “Grensesetting – hvordan setter vi sunne og fleksible grenser for barn?” strømmet på Facebook. Psykologene Anne Hilde Vassbø Hagen og Bente Austbø vil snakke om alt det vanskelige med grensesetting, og hvordan man kan sette sunne og gode fleksible grenser for barna.
  • VI-appen for par og foreldre kan lastes ned gratis i både App Store og Google Play. Psykologene Anne Hilde Vassebø Hagen og Bente Austbø har vært med på å utvikle det faglige innholdet i appen.