27. mai 2021

2,5 millioner til verksted mot utenforskap: – Det er her jeg kan være meg selv

– Jeg elsker Fremtidsverkstedet. Det er her jeg kan være meg selv, sier Minna (14). Hun er en av ungdommene som bygger selvtillit, fremtidshåp og evner hos Erikshjelpens Fremtidsverksted. Nå utvider Kavlifondet støtten til Fremtidsverkstedet i Uppsala.

Kavlifondet tildeler 2,5 millioner kroner til oppstart og etablering av Erikshjelpens Fremtidsverksted i Uppsala for årene 2021–2023.

– Kavlifondet vil bidra til at barn og unge opplever trivsel og trygghet, og får utvikle egne ferdigheter. Derfor gir vi støtte til prosjekter som Fremtidsverkstedet, sier Guro Hjetland Sundsby, ansvarlig for Kavlifondets prosjekter i Sverige.

Trenger gode forbilder

Fremtidsverkstedet er et tilbud for barn, unge og deres familier i Sverige. Det overordnede målet er å redusere og forebygge utenforskap i områder med sosioøkonomiske utfordringer.

Denis Bisaso er prosjektleder for det nye Fremtidsverkstedet i Uppsala. Han peker på at barn og unge trenger gode forbilder.

– Voksne som ser dem og lytter til dem. Som bidrar til en meningsfull fritid med forankring og fellesskap. Noen som hjelper dem med skolearbeid. Og noen som kan oppmuntre fremtidstroen deres, begynner Bisaso.

– Fremtidsverkstedet er et fantastisk bra konsept som “tilfeldigvis” tilbyr akkurat dette. Men skulle nesten tro at det var utviklet spesifikt for denne bydelen i Uppsala, med tanke på hvor bra det matcher behovene og utfordringene dette området har, fortsetter han.

– Booster motivasjonen

Hos Fremtidsverkstedet får barn og unge mulighet til å utvikle seg kreativt og sosialt sammen med andre i positive omgivelser.

– Medvirkning og involvering er viktig. I trygge omgivelser med støtte fra ansvarlige voksne, er deltakerne selv aktivt med på å utvikle og drive aktivitetene ved Fremtidsverkstedet, sier Sundsby i Kavlifondet.

Prosjektleder Bisaso er lettet over at Fremtidsverkstedet i Uppsala nå er sikret for en god stund fremover.

– Arbeidet med å få til positiv, varig forandring i Gränby er et maratonløp, det finnes ingen “quick fix”. Da er det godt å vite at finansieringen er på plass de neste par årene takket være Kavlifondet. Det booster motivasjonen vår for den viktige jobben vi gjør, sier han.

Fra før av støtter Kavlifondet pilotprosjektet Fremtidsverkstedet i Helsingborg, som ble startet i 2019. Også da tildelte Kavlifondet 2,5 millioner kroner.

– Med livsmestring, inkludering og tro på seg selv kan barn og unge være en ressurs i eget liv og for samfunnet. Vi er imponerte over aktiviteten ved Fremtidsverkstedet i Helsingborg, og ser frem til å følge arbeidet med å utvide tilbudet til Uppsala, sier Sundsby i Kavlifondet.

Vil etablere tre nye “verksted” årlig

Erikshjelpen har mål om å etablere tre slike fremtidsverksted i Sverige årlig.

Pilotprosjektet i Helsingborg har vært viktig for å etablere tiltaket i andre byer.

– Ved å gi etableringsstøtte til Fremtidsverkstedet i Uppsala er Kavlifondet med på å påskynde utrullingen av Fremtidsverksted-modellen i Sverige, samtidig som vi aktivt bidrar til å bygge opp gode grasrotinitiativ, sier Sundsby i Kavlifondet.

Prosjektleder Denis Bisaso er spesielt fornøyd med én ting ved støtten som nå er på plass:

– Det er som oftest enklere å støtte noe som allerede er i gang, der man på sett og vis allerede ser resultatet, men her er Kavlifondet med og bygger selve grunnmuren. Det er vi veldig takknemlige for.

PODKASTSTUDIO Minna på podkastinnspilling. Foto: Erikshjelpen

– Det er her jeg kan være meg selv

Prosjektlederen i Uppsala har tidligere jobbet på Fremtidsverkstedet i Helsingborg.

– Den viktigste erfaringen jeg har med derfra er grunntanken om “å gjøre sammen med” i stedet for å “gjøre noe for” de unge. Vi ser at barn og unge både lærer og utvikler seg ved å delta aktivt i planleggingen og utføringen av alt vi gjør.

I Helsingborg ble Fremtidsverkstedets første driftsår naturlig nok preget av pandemien, og alle aktiviteter og tilbud ble tilpasset gjeldende restriksjoner.

Likevel klarte de å gi et fullverdig tilbud i en tid der idrettstilbud og fritidssysler ellers har vært stengt ned.
Bisaso er tydelig på at aktivitetene har gitt barn og ungdom en større opplevelse av fellesskap. Flere av dem uttrykker en større tro på en bedre fremtid:

– Jeg elsker å komme til Erikshjälpens Fremtidsverksted. Det er her jeg kan være meg selv. Jeg har utviklet meg masse og tør mye mer. Nå tror jeg faktisk at jeg kan være med å bidra til å forandre samfunnet til det bedre, sier 14 år gamle Minna Al Hassani.

Hun får støtte av 13-årige Karim Jawad.

– Det er gøy og innovativt å komme hit, og det gir oss bra “skills” for fremtiden. Vi får teste mye nytt, vi lager workshops, skaper musikk, designer T-skjorter, lager mat, gjør taekwondo.Vi får ganske enkelt være kreative.

SHARK TANK «Shark Tanken» er ungdommenes eget sted, en vogn som de har pusset opp selv og bruker som møteplass, studio og aktivitetsrom. Foto: Erikshjelpen

Underpriviligert

Prosjektet i Uppsala begynte i 2020 med at Kavlifondet støttet gjennomføringen av en kartleggingsstudie for å identifisere behov og muligheter for å etablere ytterligere et Fremtidsverksted i den utsatte bydelen Gränby.

På bakgrunn av funnene i studien ble Erikshjälpen invitert til å søke om støtte til etablering og drift av et tilsvarende fremtidsverksted her.

– I løpet av våren begynte vi med skolehjelp til ungdomsskoleelever i samarbeid med skolen, og i april–mai startet vi en speider-inspirert aktivitet for barn på mellomtrinnet, der 20 barn fikk lære seg praktiske ferdigheter i naturen, forteller Bisaso.

PROSJEKTLEDER Denis Bisaso. Foto: Erikshjelpen

Rektor: – En beskyttelsesfaktor

Han mener det var en stor suksess å ta med barna utenfor “betongveggene på Gränby”, men forteller at også betongveggene på sett og vis skal tas tilbake til de lokale ungdommene:

– I sommer planlegger vi i samarbeid med kommunen å la ungdommene selv få løfte boligområdene sine gjennom kunstneriske uttrykk. Som en del av sommerjobben deres skal ungdommene fortelle om området sitt og graffitimale kuber som skal settes opp spesifikt for dette formålet.

Cilla Peiro er rektor ved Gränby-skolen. Hun er veldig fornøyd med at Fremtidsverkstedet allerede er i gang i nærområdet.

– Det er viktig å skape fremtidstro for elevene våre, og her kommer Erikshjälpen inn som en god aktør. For eksempel når Denis Bisaso besøker skolen og er tilgjengelig for elevene. Han er et godt forbilde, sier Peiro.

Hun peker på at en meningsfull fritid både er en beskyttelsesfaktor og en motpol mot destruktive aktiviteter og personer.

– Både Erikshjelpens studiehjelp etter skoletid og fellesskapet de tilbyr er et viktig bidrag til dette.

Du kan følge Fremtidsverkstedet i Adolfsberg/Helsingborg på Instagram.

Fakta:

  • Kavli Sverige er en del av Kavlikonsernet, og Kavlifondet støtter derfor også en rekke gode formål i Sverige, som for eksempel dette.
  • Erikshjälpen er en svensk organisasjon som arbeider for barns rettigheter, helse, utdanning og trygghet i Sverige, men også i utviklingsland.
  • Erikshjälpen er kjent for sine omlag 60 second hand-butikker, hvorav tre i Norge.
  • Støtten til Erikshjälpens Fremtidsverksted i Uppsala er i tråd med Kavlifondets tildelingsstrategi for 2021-2023, hvor forebyggende tiltak rettet mot barn og unges psykiske helse er et av de to overordnede, prioriterte områdene. Det andre området er ansvarlig forbruk og produksjon.
  • Med den nye støtten fra Kavlifondet starter Erikshjälpen opp et fremtidsverksted i Gränby bydel i Uppsala, en bydel med cirka 8000 innbyggere.
  • 40 prosent av innbyggerne her er i alderen 0-19 år. De sosiale og økonomiske utfordringene er store i bydelen, og arbeidsledigheten høy.
  • I samarbeid med andre lokale aktører ønsker Erikshjälpen å skape trygge møteplasser, hjelpe flere inn i arbeidslivet og gi barn og unge meningsfull fritid. Erikshjälpens bruktbutikker er en av mange arenaer for slike aktiviteter.